Най-надеждната граница е турско-българската, откакто я има тази миграция. Заедно

...
 Най-надеждната граница е турско-българската, откакто я има тази миграция. Заедно
Коментари Харесай

България ще лидира среща на върха ЕС-Турция за мигрантския проблем, обявиха Рашидов и Шентоп

 

Най-надеждната граница е турско-българската, откогато я има тази миграция. Заедно с турските управляващи взехме решение казуса, с цел да можем да спим малко по-спокойно. Но в днешната конюнктура би трябвало обща кръгла маса с присъединяване на Европа и на Турция за търсене на решение за мигрантския напън, който от ден на ден се усилва.

 

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов след среща на четири очи с турския си сътрудник Мустафа Шентоп.

България ще инициира среща на водачите на Европейски Съюз и Турция, на която да бъдат разисквани въпроси, свързани с миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим за турски жители, разгласи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на взаимно изказване с ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп.

 

Срещата да се организира в България и да възобнови процеса, който стартира
през 2018 година във Варна по концепция на някогашния министър председател Бойко Борисов, предлага ръководителят на Народното събрание.

Рашидов пое уговорката персонално да бъде медиатор сред водачите на Европа и Турция за бързото образуване на тази интернационална конференция.

 

" Днес с господин Шентоп обсъдихме мигранския поток, тъй като това е един филантропично тежък проблем. Сядайки на една маса, говорихме и за визовите проблеми. Усещам, че Европа към този момент е узряла,  и Турция е подготвена за дипломация. Затова поех ангажимент да бъда медиатор, с цел да бъдат решени проблемите, А те се вземат решение с взаимопомощ, за което благодаря на господин Шентоп, добави още Рашидов.

 

Председателят на Великото национално заседание се съгласи с думите на българския си сътрудник и акцентира, че казусът не визира единствено избрани страни, за което приказва бежанският поток след войната в Украйна.

 

Според Шентоп това е било самобитно пробуждане за европейците и осъзнаване, че и те са наранени от казуса с миграцията.

 

Ето за какво господин Рашидов взехме решение да се обединим към концепцията в най-кратък период да бъде проведена световна конференция сред Европа и Турция за решение на казуса с миграцията, разясни претекстовете си Шентоп.

 

Темата с мигрантите е била главният акцент в диалозите на Рашидов и Шентоп. Двамата са разискали и съдействието сред София и Анкара.

 

В последните 15 години имаме отлични връзки с Турция. Подписахме доста контракти за съдействие, измежду които за кино продукциите, за трафик на културни полезности и, несъмнено, за продан на просвета сред двете ни страни, разясни Рашидов и добави, че най-важната тематика е била за опазването на културните ни монументи в Турция.

Много се веселя, че един българин от турски генезис бе определен за ръководител на българския парламент. Аз също съм с балкански корени, по тази причина това доста ме зарадва. Това е положително за България, защото Вежди Рашидов бе избиран за министър неведнъж и преди, съобщи от своя страна Мустафа Шентоп.

Заедно обсъдихме съдействието сред двете страни. Ще използваме всички принадлежности за това. Радваме се, ще в последно време имаме доста положителни връзки с братска България. Ще работим за задълбочаване на съдействието в сферите на обучение и просвета. Важна роля играят и турците в България, те са самобитен мост, сподели още Шентоп и добави:

Но връзките ни с България не се изчерпват дотук. Задълбочаването на солидарността сред София и Анкара в този сложен интервал е от огромно значение. Сигурен съм, че това ще способства до задълбочаване на мира в района, съобщи в умозаключение той.

 

Разговорът сред Рашидов и Шентоп е траял повече от плануваното време, научи Епицентър.бг

 

След това е извършено и пленарно съвещание сред двете парламентарни делегации. В състава на българската група влизат депутати от всички парламентарни партии - ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.- ръководителят на ПГ на Политическа партия Даниел Лорер, зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, ръководителят на ПГ на " Български напредък " Стефан Янев, националният представител и водач на Младежкото Движение за права и свободи Сезгин Мехмед и депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев.

 

Пограмата на Рашидов и Шентоп и на българската делегация включваше поднасяне на цветя на Паметника, издигнат в памет на 250-те починали в несполучливия опит за прелом на 15 юли 2016 година

 

Паметникът изобразява хора, стоящи върху четири наклонени колони, носещи луна и полумесец. Той е ситуиран против огромния дворцов комплекс на Ердоган в Анкара.

 

Монументът бе открит алегорично по изгрев година след пуча.

 

„ Дори да сме погребали нашите мъченици в земята, те постоянно ще живеят в нашите сърца – съобщи Ердоган на церемонията по откриването на паметника. - Участващите в заговора ще умират още веднъж и още веднъж всеки ден зад стените на пандиза “, сподели тогава президентът на Турция.

 

След полагането на венци на Паметника в памет на починалите при държавния прелом през 2016 ф. българската делегация бе призната и от външния министър на Турция Мавлют Чавъшоглу.

 

Рашидов е на тридневна аудиенция в Турция точно по покана на ръководителя на турското Велико национално заседание.

 

Мустафа Шентоп e заема поста от 24 февруари 2019 година

 

Шентоп е правист по обучение. През 2011 година е определен за член на Народното събрание от партията " Справедливост и развиване ". Година по-късно заема длъжността зам.-председател на партията, отговарял е за акцията по време на изборите през същата година. През 2015 година бива избран отново за народен представител.

Преди това ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов и водената от него парламентарна делегация се поклониха пред гроба на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк в Анкара.

 
" Поклон пред делото на Мустафа Кемал Ататюрк - строителят на модерна Турция ", написа Вежди Рашидов в мемоарната книга на комплекса Анъткабир, откакто сервира венец пред символичния саркофаг и бяха отдадени военни почести по време на церемонията.

 

 

 
Това съобщи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов след среща на четири очи с турския си сътрудник Мустафа Шентоп.В последните 15 години имаме отлични връзки с Турция. Подписахме доста контракти за съдействие, измежду които за кино продукциите, за трафик на културни полезности и, несъмнено, за продан на просвета сред двете ни страни, разясни Рашидов и добави, че най-важната тематика е била за опазването на културните монументи в Турция.

 

Добре пристигнали на българската делегация и на представителите на медиите на първата аудиенция от България от 2019 година насам, сподели от своя страна шефът на Великото национално заседание в Турция.

 

Много се веселя, че един българин от турски генезис бе определен за ръководител на българския парламент. Аз също съм с балкански корени, по тази причина това доста ме зарадва. Това е положително за юбългария, защото Вежди рашидов бе избиран за министър неведнъж и преди, добави Шентоп.

 

Заедно обсъдихме съдействието сред двете страни. ще използваме всички принадлежности за това. радваме се, ще в последно време имаме доста положителни връзки с братска България. Ще работим за задълбочаване на съдействието в сферите на обучение и просвета. Важна роля играят и турците в България, те са самобитен мост, сподели Шентоп и добави:

 

Но връзките ни с България не се изчерпват дотук. Задълбочаването на солидарността сред София и Анкара в този сложен интервал е от огромно значение. Сигурен съм, че това ще способства до задълбочаване на мира в района, съобщи в умозаключение той.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР